Підготовка стисненого повітря для харчової промисловості
З впевненістю можна сказати про те, що сьогодні в світі не так багато галузей промисловості, які працюють без використання стисненого повітря. Проте саме у харчовій промисловості цей енергоносій використовується найчастіше та у великих обсягах. Мука, цукор, різні крупи, напої — ці та інші харчові продукти щоденно прямують виробничими лініями завдяки різним механізмам, пристроям, що використовують для роботи стиснене повітря.
Підприємства харчової галузі стикаються щоденно з багатьма викликами. Перш за все, їм треба підтримувати стандарт якості виробництва. Крім того, важлива якість обладнання. Проте є супутній продукт виробництва — стиснене повітря, вимоги до якого є не менш високими,, ніж до кінцевої продукції.
Вимоги до якості стисненого повітря в харчовій промисловості
Зазвичай стинене повітря, що призначене для використання у харчовій промисловості, має відповідати деяким міжнародним стандартам безпеки. Тож доцільно розглянути їх детально:
- ISO 22000. Це найголовніший стандарт безпеки, який застосовується щодо особливостей підготовки повітря для вказаної галузі. Стандарт поширюється на всі компанії, які тим чи іншим способом задіяні у виробництві харчових продуктів: фермерські підприємства, великі заводи з виробництва консервів тощо. Головна мета застосування зазначеного стандарту полягає у тому, щоб компанія могла точно визначити перелік ризиків, що можуть виникати під час виробничого процесу. Ось чому ІСО 22000 — це запорука прозорості роботи компаній харчової галузі та гарант якості їх товарів. Покупці товарів компаній, що дотримуються вказаного стандарту, можуть бути впевнені в тому, що отримують безпечні продукти для своєї родини.
- ISO 8573-1. Цей стандарт мають враховувати компанії харчової промисловості, якщо вони декларують свої виробничі лінії у якості передового обладнання. ISO 8573-1 дає можливість переконатися в тому, що повітря, яке подається на пневматичні установки та прилади, не містить твердих часток, оливи, води — незалежно від того, який етап виробництва контролюється у той чи інший момент. Вказаний стандарт передбачає 7 класів якості стисненого повітря. Нижчий клас означає вищу ступінь очистки. 0 клас — це еталон. Проте це не означає, що він є запорукою 100% відсутності забруднення повітря.
Існують також інші стандарти, але вказані вище — найпоширеніші у світі.
Фільтрація стисненого повітря
В одному кубометрі повітря може міститися до 100 мільйонів часток бруду: вкраплення мастила і води та деякі важкі метали, що є вкрай небезпечними для організму людини. Тому для харчової промисловості використовують лише фільтроване повітря.
Існує декілька стадій та методів очистки повітря. Наприклад, за допомогою сепаратора води до моменту стиснення з повітря видаляють залишки вологи — конденсат. Відцентрова установка змушує повітряні маси обертатися, притискаючи до стінок вологу, яка потім виводиться назовні.
Далі використовують фільтри грубої очистки, за допомогою яких видаляють частки бруду розміром від 10 до 40 мікрон. Більш ретельна очистка повітря виконується у мікрофільтрах, де пори сепаратора мають комірку до 0,01 мікрон. Та найбільш ретельне очищення забезпечують фільтри з активованим вугіллям. Наприкінці циклу повітря осушується.
Це найголовніші стадії фільтрації повітря перед стисненням у спеціальних агрегатах. Іноді застосовуються більш сучасні та передові методи підготовки повітряних мас для харчової галузі.
Моніторинг та контроль чистоти повітря
Зазвичай якість повітря контролюють у медичних закладах, де необхідно підтримувати життєво важливі показники. Проте така сама процедура проводиться у харчовій промисловості. Тільки систематичний моніторинг якості стисненого повітря дає змогу переконатись у його стані в режимі онлайн.
Найпоширеніший метод оцінки якості стисненого повітря у харчовій промисловості — це використання спеціальних датчиків. Вони здатні виявляти у повітрі наявність сірки, важких металів, озону, чадного газу та інших елементів.
Сертифікація та відповідність стандартам
Більшість великих компаній, які виробляють харчові продукти, на даний момент мають спеціальний відділ, в обов’язки якого входить контроль якості стисненого повітря. Спеціалісти цього відділу відповідають за проведення вчасної сертифікації виробничих процесів, обладнання тощо.
Якщо казати про стан та якість повітря, яке використовується у харчовій галузі, то зазначимо, що воно має відповідати світовим стандартам. Контролювати зміни у переліку цих стандартів не завжди вдається силами власного відділу підприємства. Тому найкращий варіант — звернутися до фахівців, які спеціалізуються на цій справі. Лише так можна гарантувати правильну, безпечну роботу техніки, де використовується стиснене повітря.
Технічне обслуговування та регулярний аудит систем
Через деякий проміжок часу пневматичні системи виробничих ліній потребують планового чи позапланового ремонту. Не варто зволікати, якщо мова йде про таку важливу галузь, як виробництво харчової продукції.
Як правило, аудит систем підготовки стисненого повітря виконується під час модернізації обладнання, його заміни, а також після ремонту. Звернувшись до компанії, яка професійно займається технічним обслуговуванням та аудитом таких систем, можна не турбуватись про відповідність виробництва світовим стандартам якості (те ж саме стосується систем охолодження та генераторів азоту та кисню). Сьогодні лише перевірені бренди, які чітко дотримуються світових стандартів, мають перевагу у конкурентній боротьбі на ринку.
Залишити відповідь