Дружківська харчосмакова фабрика
В кінці 2011 року в магазинах на прилавках магазинів з’явилася новинка – насіння “Вперед, “Шахтар!” За кілька місяців цей продукт встиг полюбитися багатьом шанувальникам “гірників” і продовжує набирати до своїх лав все нових шанувальників.
Застосування обладнання компаніії “Далгакиран” на Дружківській харчосмаковій фабриці
Смак помаранчево-чорних
Секрет популярності нового продукту складається з двох складових: якісної сировини і “правильного” обладнання Дружківської фабрики, де це насіння і виробляється.
У листопаді 2011 року в магазинах на прилавках магазинів з’явилася новинка – насіння “Вперед,”Шахтар!”. Щоб дізнатися секрет його популярності, ми вирушили прямо на Дружківську фабрику, де, власне, це насіння і виробляється.
– Основний сорт соняшнику, який ми застосовуємо для виробництва насіння “Вперед, “Шахтар!” – ласунка, ідеальний для такого виду продукції, – розповідає начальник цеху обсмажування та фасування Володимир Середа. – Зростає він у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Донецькій областях.
Процес відбору починається з калібрування – відділення великого насіння, причому сортування відбувається по товщині зерна. Зазвичай калібрують на ситах 3,8 мм, але для сорту “Вперед, “Шахтар!” відбирається виключно насіння крупніше 4 мм в товщину. Потім на фабрику приїжджає спеціальний лаборант, який перевіряє зразки отриманої партії на відповідність встановленим нормам. Так, наприклад, згідно зі стандартами їх вологість не повинна перевищувати 8-9%, а також насіння ні в якому разі не повинно бути, вже вибачте за прямоту, погризаним комахами – такі партії без роздумів відправляються назад. І тільки коли встановлено, що всі стандарти дотримані, партія відправляється в цех для подальшої обробки.
Смажиться насіння в спеціальних печах при температурі 250-280 градусів протягом 5-7 хвилин. Продуктивність кожної з них становить від 70 до 200 кг на годину. Зрозуміло, що упаковувати гаряче насіння ні в якому разі не можна.
Саме тому воно спершу відправляється на охолодження, потім на шліфування, в спеціальній центрифузі очищається від пилу і сміття і тільки тоді готове відправитися в знайомий оранжево-чорний пакет.
Стандартна пачка “Вперед, “Шахтар!” важить близько 80 грамів, а допустима похибка під час зважування становить не більше 0,4-0,5 г – погодьтеся, точність вражає! Автоматичний пакувальник здатний виготовити 70-90 пачок на хвилину – цілком достатньо для того, щоб під зав’язку заповнити відповідну вітрину звичайного магазину.
Здавалося б, одним з головних ворогів виробництва могли стати гризуни, але на фабриці з ними вміло борються: тут встановлені спеціальні пастки і ультразвукові випромінювачі, які відлякують шкідників так, що ті і близько не підходять до місця, де зберігається насіння та інші ласощі.
І ще трохи статистики. Зараз на Дружківській харчосмаковій фабриці за один тиждень виготовляється близько 2-3 тонн насіння “Вперед, “Шахтар!”. Але місцеві фахівці впевнені: з квітня-травня цього року вони вийдуть вже на показник в 5-10 тонн. Якщо врахувати, що з одного гектара посівів соняшнику можна виготовити 1,5-1,7 тонни насіння, то нескладно підрахувати: під час сезону пікового попиту потрібно буде близько 6 га соняшнику найвищої якості, щоб забезпечити тижневу потребу шанувальників “Шахтаря”!
Втім, це не межа. За словами директора з продажу Дружківської харчосмакової В’ячеслава Болтенко, вже зараз насіння в оранжево-чорних кольорах – один з найбільш продаваних п
Залишити відповідь